Razlika energetske klase A+ ili A+++ kod klimatizacije!

Večito pitanje naših korisnika da li nam treba uređaj sa većom energetskom klasom i grejanje do -15 ili do -20?

Oznaka grejanja “-15” ne znači da će klima uređaj stati sa radom kada je vanjska temperatura -15 Celziusa, već znači da kategorizaciju energetske klase može da drži do -15 stepeni Celziusa vanjske temperature, a preko toga se gubi energetska efikasnost i klima uređaj će raditi sa lošijim parametrima! Ali klima uređaj će svakako raditi i kada je temperatura -20 Celziusa.

E sad da li kupiti uređaje sa A+ ili sa A+++?

Sa sadašnjim cenama električne energije, grejanje prosečno izolovane kuće od 100m2, grejna sezona u proseku iznosi 30000 dinara sa uređajima energetske efikasnosti A+

Sličan objekat koji je klimatizovan sa klima uređajima A+++ ista sezona u istoj godini iznosila je 23000 dinara!

Dakle, za celu sezonu ušteda je 7000 dinara! Nasuprot tome da su uređaji A+++ znatno skuplji od A+ uređaja, taj iznos je minimum 40000 dinara razlike i ako računamo da za kuću od 100m2 treba min 3 klima uređaja ta razlika se povećava na 120000 dinara! Ovde je već matematika tačna, sa današnjim cenama električne energije investicija bi se vratila tek posle 17 godina!

Lepo je imati uređaj sa energetskom klasom A+++ ali i dalje smatramo da se ne isplati kupovina takvih uređaja, opet naglašavam sa današnjim cenama električne energije!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *