Toplotna pumpa ili klima uređaj za grejanje?

Večito pitanje Toplotna pumpa ili klima uređaj za grejanje? Šta je bolje i efikasnije?

Prvo da razjasnimo da se radi o istom uređaju! Toplotna pumpa je tehnologija prepumpavanja toplote! Tehnički rečeno, klima uređaj je toplotna pumpa vazduh-vazduh dok je onaj uređaj koji se stavlja na radijatore vazduh-voda ili voda-voda!

Sledeći podatak odnosi se na naše područje.

Tehnologija vazduh-voda sistem efikasnije radi od sistema voda-voda! Bolje rečeno imaju bolji SCOP!

Vazduh-vazduh sistemi ( klima uređaji ) su sličneih karakteristika kao što su vazduh-voda sistemi! Čak klima uređaji daju i bolji SCOP u odnosu na vazduh voda sisteme!

Koeficijent cop faktora ( uložena energija i dobijena toplotna energija ) zavisi od uslova sistema u šta treba da šalje toplu vodu! Većinom toplotne pumpe vazduh-voda sistemi su A+++ energetske klase. Da bi mi iskoristili i dobili zapravo tu energetsku vrednost treba da ispunimo puno uslova! Jedan od njih je podno grejanje! Možemo to dobiti i sa radijatorima ali onda u prostoru mora sa postoji puno radijatora da ne bi morali dizati temperaturu vode na visoko!

Tu klima uređaj pobeđuje! Pošto klima uređaj toplotu predaje direktno vazduhu, ne treba da računamo na gubitke toplote za vreme prenošenja i sa jedne faze u drugu i za vreme transporta! Toplota se odmah predaje elementu ( u ovom slučaju vazduh ) što želimo da zagrejemo!

Sa klimatizacijom objekta dodatno rešavamo puno toga koju sa toplotnim pumpama vazdu-voda ili voda-voda sistemima ne možemo uraditi ili jako teško ili sa jako puno investicije!

Klimatizacijom objekta smo rešili.:

  • grejanje objekta
  • hlađenje objekta
  • precizna kontrola temperature u prostorima
  • momentalno dizanje temperature u prostoru
  • filtriranje vazduha
  • izvlačenje vlage iz vazduha
  • prečišćavanje vazduha u prostoru
  • jonizacija vazduha
  • daljinska kontrola preko interneta
  • očitavanje i logovanje utrošene energije

Klimatizacijom objekta u bilo kom segmentu zahteva mnogo manje ulaganja nego bilo koji vod grejanja, a pored toga radovi ne traju nekoliko dana već u zavisnosti od količine uređaja, za dva dana bude sve gotovo i sto je najbitnije bez prašine i prljavštine.

Ne zahteva posebne dozvole, jaku struju, razne ateste!

Jer mi dižemo klimatizaciju na viši nivo!

P.S.: Sledeća tema će biti prednosti toplotne pumpe vazduh-voda

Prednosti, mane i kome preporučujemo!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *