PRANA ventilacija

U poslednjih nekoliko godina počelo je više da se govori o kvalitetu vazuha. Svetska javnost ovoj temi poklanja sve više pažnje. Na kvalitet vazduha utiče dosta faktora neki su nam poznati neki i ne. Kiseonik je najbitniji za funkcionisanje organizma.

Novi način gradnje je pre svega usmeren na energetsku efikasnost, bolja izolacija, kvalitetnija stolarija. Ono čime se nisu bavili projektanti stambenog prostora u poslednje tri decenije je VENTILACIJA.

Zašto treba da budemo zabrinuti? Ono o čemu se malo priča – negativni efekti po zdravlje ljudi. Koji su posledica modernog energetski efikasnog načina gradnje? 
Sami ste primetili nakon zamene drvene stolarije, kada se postavi PVC ili slična energetska efikasna stolarija, prvo što se pojavi to je vlaga! Vlaga je još jedan neprijatelj zdravog života. Povećana vlaga je takođe nastala usled nedostatka ventilacije. Najčešće primećujemo kondenzaciju na staklima i zidovima. Sledeće što se dešava je pojava buđi na zidovima. Ovaj stadijum je već ALARM! 

Za pojavu buđa postoji tri aktivna rešenja. Prvo rešenje jeste držati otvoren prozor u kući i obezbediti ventilaciju, sa kojim imamo veliki gubitak toplote. Drugo efikasno rešenje kupovinom sakupljače vlage, sa kojim aktivno izvlačite vlagu iz vazduha, tako obezbeđujete adekvatnu vlažnost u vašem objektu i smanjujete pojavu buđa. Ili treće rešenje je PRANA ventilacija. Uređaj koja istovremeno izbacuje iskorišćen i vlažan vazduh iz prostora, dok istovremeno ubacuje svež suv vazduh sa spolja. Pomoću tehnologije rekuperacije nemate gubitak toplote, jer topao vaz duh zagreje u toku izlaza ulazni hladan vazduh. Pomoću ovog izmenjivanja nećete ni osetiti rad ventilacije, nemate gubitak toplote a obezbedili svež vazduh u vašem prostoru.