DeFrost ili Samootapanje!

Ušli smo u period kada za sve toplotne pumpe koje uzimaju toplotnu energiju iz vazduha, kreće najgori period! Vlaga se u vazduhu odmah kondenzuje, a zatim se smrzne na lamelama uređaja! Taj led ne dozvoljava uređaju da uzima toplotu jer nema cirkulaciju vazduha!
U tom trenutku uređaj stane sa grejanjem i ulazi u mod samootapanja! Za vreme samootapanja uređaj ne greje prostor, vodu itd…
Samootapanje je sasvim prirodana stvar i ne možemo je sprečiti! Pogrešne su informacije da grejači mogu ovde pomoći, ali je to nažalost samo bacanje para. Grejači jedino mogu pomoći kada se postave u oplatu klima uređaja i za vreme samootapanja voda bezbednije izlazi i ne može da se smrzne!
Koliko često imamo Samootapanje zavisi i od kvaliteta uređaja! Jači uređaji imaju veći izmenjivač toplote, grejno su orijentisani i njihova konstrukcija je više dizajnirana za grejanje!
Ti uređaji manje ulaze u Samootapanje i efektivnije rade od jeftinijih uređaja! Ali opet naglašavam i one se smrzavaju i tu pojavu niko ne može da izbegne!
I još jedna jako bitna stavka! Ako uređaj ulazi u Samootapanje, i za to vreme imate problem da se prostor u kom se nalazi klima hladi, onda problem ne treba da tražite u uređaju već u izolaciji vašeg objekta!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *