Toplotna pumpa vazduh-voda! Kome preporučujemo?

U predhodnom članku “Toplotna pumpa ili klima uređaj za grejanje?” pričali smo o tome koje prednosti ima klima uređaj ( vazduh – vazduh ) u odnosu na toplotnu pumpu vazduh-voda! U prehodnom tekstu po navedenim informacijama deluje da je toplotna pumpa vazduh – vazduh ( klima uređaj ) mnogo efikasniji nego vazduh-voda ili voda-voda sistemi! Gore naveden tekst je tačan, ali i klimatizacija, pored svih dobrih strana, nažalost ima i mane! U daljem tekstu bavićemo se ovom tematikom!

Većina korisnika i dalje ima averziju prema grejanju sa toplotnom pumpom, pogotovo ako je reč o grejanju sa klima uređajem! Ali nam se svakako svest razvija i u tom pravcu i polako priznajemo da je grejanjem sa toplotnom pumpom mnogo jeftinije grejanje nego na čvrsto gorivo, pelet ili na gas! Nekako kada čujemo reč Toplotna pumpa odmah mislimo na cene od nekoliko desetina hiljada evra i da to samo bogati mogu sebi da priušte, ŠTO NIJE ISTINA! Prosečne toplotne pumpe, snage 10kw u proseku koštaju oko 700 000.00 dinara sa ugradnjom i puštanjem u rad, ali to svakako  zavisi od marke i modela! Peć na pelet, slične toplotne snage košta oko 200 000.00 dinara sa ugradnjoim zajedno! Kod peleta možemo slobodno računati da vrlo retko majstor sme ponuditi peć od 12kw toplotne snage, pa uglavnom nude jače, čije su cene oko 300 000.00 dinara! Cenovna razlika između toplotne pumpe i peć na pelet je oko 400 000.00 dinara! Za početak zvuči puno, ali kada uporedimo grejne sezone, računica je jasna! Ove godine kada je ovaj post napisan, prosečna kuća sa prosečnom izolacijom ( 10cm stiropor, prozori dihtuju, tavanica min 20cm ili slična zamenska izolacija ) se greje za nekih 40 000.00 dinara za celu sezonu, dok kuća sa istom izolacijom, ali sa grejanjem na pelet se greje za minimum 120 000.00 dinara! Razlika u sezoni je minimalno 80 000.00 dinara. Računica je laka i možemo videti iz primera da se ta razlika u ceni vrati za nekih 4 do 5 godina! Prosečan vek toplotne pumpe uz redovno održavanje je oko 15 godina, ali kod poznatijih brendova kao što je Vaillant ili Panasonic je radni vek mnogo veći, čak ni ne znamo tačno, jer i u današnje vreme na tržištu rade i funkcionišu toplotne pumpe Vazduh-Voda stare i preko 20 godina!

Sa toplotnom pumpom rešavate mnoge stvari! Nemate nabavku ogreva, peleta! Nema svađe oko kvaliteta, problemi sa dimnjakom ili aktuelni ili stalni problemi oko programiranja pećke kod peleta! Sa toplotnom pumpom rešavate sve, grejanje, hlađenje, grejanje sanitarne tople vode! Mogućnosti pruključenje na solarne sisteme još više povećava efektivnost gde stvarno grejanje prostora spuštamo na tako smešnu cenu da je to za ne poverovati!

Toplotna pumpa može isključivo samo na podno grejanje?

To nije istina. Istina je to da je sa podnim grejanjem najefikasnije i stvarno možemo dobiti navedene vrednosti SCOP 5.5 ali bez ikakvog problema radi i na radijatorima! Moramo računati da tada SCOP spada na nekih 4.5 SCOP, ali ako dobro izvršimo programiranje i povećamo površinu radijatora onda čuveni san SCOP od 5 nije nedostižan! Zaključak  jeste da toplotne pumpe mogu slobodno na radijatore!

Mnogo više otvorenih funkcija!

Sa toplotnom pumpom možemo dizati funkcionalnost našeg objekta na mnogo više! Toplotnom pumpom možemo rešiti grejanje, hlađenje, grejanje sanitarne tople vode, grejanje bazena! Wifi kontrolom možemo vršiti kontrolu pumpe gde god da smo na svetu, ili nedeljnim planerom podešavati temperaturu objekta, tople vode po našolj volji i praviti još veće uštede!

Bunarska toplotna pumpa je najefikasnija!
Taj mit nije istinit! Efikasnost toplotne pumpe mere po područijama gde je ona predviđena da radi! Toplotna pumpa koja je A+++ kategorije u Španiji daje SCOP 5.5 to ne znači da će istim parametrima raditi kod nas u Srbiji ili u Rusiji gde su temperature znatno niže! Toplotne pumpe Voda-Voda ili Zemlja-Voda ( geotermalna ) imaju konstantan COP od 3.5 do 4 ako toplu vodu ne grejemo više od 35 stepeni! Ako moramo dizati temperaturu vode na veću, tada njihov COP opada!
 
Razlika je u tome da toplotne pumpe koje uzimaju toplotu iz vazduha, njihova uložena energija i dobijena toplotna snaga zavisi od spoljnih vremesnkih uslova! Što znači da ako je napolju plus jako puno energije mogu prepumpati unutar kuće, uz malo uložene energije, dok ako su vremesnki uslovi loši temperatura spolja padne ispod -15 onda mnogo manje toplotne dobijamo za istu uloženu energiju! Ova varijacija ne postoji kod toplotnih pumpi voda-voda, jer voda iz koje uzimamo toplotu je uvek iste temperature! Baš zato, na našem područiju gde prosečna temperatura vazduha u zimskom periodu ne pada ispod -7 ( čak je i puno rečeno ) toplotne pumpe Vazduh-Voda mnogo mnogo efikasnije rade nego Voda-Voda sistemi!
 
Toplotna pumpa Vazduh-voda sistem su jednostavni za ugradnju! Ako razmišljate isključivo o grejanju, onda je monobloc sistem pravi izbor za vas! Jednostavno se postavlja spoljni uređaj na željeno mesto, gde se ispunjavaju zahtevi toplotne pumpe, priključuje se direkno na grejni krug i to je to! Nema bušenje dva bunara, propadanje bunara ili nestašica vode koja se u poslednje vreme često desi!
 
U ovom tekstu nećemo ulaziti u temu Split/Monobloc ( to je neki drugi tekst ), ali da razjasnimo još samo kome se prepručuje toplotna pumpa?
 
Zapravo svima! Najkomfornije grejanje dobijamo sa toplotnom pumpom! Još ako toplu vodu šaljemo u podno grejanje, taj osećaj toplote je neprocenjiv!
 
Pričali smo oko kombinacije Toplotna pumpa Vazduh-Voda ili Vazduh-Vazduh ( klima uređaj ) šta izabrati! Nabrajali smo u predhodnom tekstu  puno pozitivnih stvari uz klima uređaj, ali kako smo rekli i on ima negativnih osobina! Moramo računati da klima uređaj duvanjem odaje toplotu, čija buka zavisi od prostora koji grejemo! Kod klimatizacije moramo računati da na godišnje održavanje, čišćenje, koje zavisi od broja uređaja, se kreće od 5 000 dinara pa nagore! Konstantno duvanje ume da smeta, pogotovo ako nismo uspeli podesiti dobar položaj! Ne možemo da grejemo toplu vodu! U zavisnosti od tipa i marke, toplotne pumpe imaju značajno duži vek rada! Ako biramo klima uređaje energetske klase A+++ grejno orijentisane, onda cena uređaja kod kupovine, pogotovo ako se kupuje minimalno 3 komada, dostiže cenu toplotne pumpe u istom rangu toplotne snage! I da ne spominjemo zvukove konstantnog defrosta u lošijijm vremenskim uslovima koji stvaraju buku i gomilu kondenzata koji curi sa različitih mesta, sem ako ne koristimo multi sistem!
 
Opet se vraćamo na to, da je toplotna pumpa zapravo pravi izbor za grejanje, samo što naspram klima uređaja, moramo izdvojiti veliku sumu novca odjednom, dok kod klimatizacije možemo kupovati uređaj po uređaj, pa tako razdeliti troškove!
 
 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *